Älä tee niin kuin minä teen, vaan tee kuten Jarmo opettaa. Eli asiaa FirstBeat-Hyvinvointipäivästä

Liikunta, työkuormitus ja uni puhuttavat paljon. Liikunko tarpeeksi vai liikaa? Onko töissä rankkaa vai tuntuuko se vain siltä? Miten oikeastaan nukun, hyvin, huonosti vai hyvin huonosti? Onko arki kuluttavaa oravanpyörää, vai mahtuuko arkeen riittävästi palauttavia hetkiä? Olenko viikonlopun jälkeen täynnä virtaa vai väsyneempi kuin perjantaina? Mikä syö voimavarojani, mistä saan niitä lisää? Onko kaikki mutu-tuntumaa vai voiko näitä asioita myös mitata?

Jamosportin Jarmo houkutteli tekemään Firstbeat Hyvinvointianalyysin. Pian postilaatikkoon kolahti Bodyguard –hyvinvointimittari. Jyhkeästä nimestään huolimatta mittari oli pieni huomaamaton laite, joka kiinnitettiin tarraelektrodeilla solisluun alle ja kylkikaareen. Se kesti matkassa hyvin, mutta uima- ja saunakaveria siitä ei saa. Bodyguard-anturi seuraa sydämen toimintaa ja mittaa sykevaihtelua, eli yksittäisten sydämen lyöntien väliin jäävää aikaa. Sykevaihtelu muuttuu ulkoisten ja sisäisten vaatimusten perusteella. Kun keho kuormittuu ja vireystila nousee esim. stressin tai liikunnan seurauksena, sykevaihtelu vaimenee. Rentoutumisen ja sykkeen laskun myötä sykevaihtelu lisääntyy. Hyväkuntoisilla ihmisillä sykevaihtelu on runsaampaa kuin heikommassa kunnossa olevilla. Mittarin matkassa kantamisen lisäksi mittaus vaati vain nettipäiväkirjan pitoa. Päiväkirjaan kirjataan työ- ja uniajat, liikunnat, ruokailut ja omantunnon mukaan muut sykkeeseen mahdollisesti vaikuttavat tapahtumat. Sykevaihtelua seuraamalla ja päiväkirjaan peilaamalla voidaan seurata mitkä tilanteet arjessa aiheuttavat kuormittumista, miten liikuntasi vaikuttaa, miten vapaa-aika palauttaa ja kuinka nukut. Kun kuormittavat tilanteet saadaan selville, voidaan arvioida mahtuuko arkeen riittävästi palauttavia hetkiä ja kuinka palautumista arjen kuormituksesta voidaan tukea.

img_5770

Firstbeat-analyysi jaottelee sykedatan neljään kategoriaan: stressireaktioihin, eli vireystilan nousuun, palautumiseen, liikuntaan sekä muuhun tilaan, joka ei ole stressiä eikä palautumista. Muu tila on tyypillisesti liikunnasta palautumista, lyhyitä heräilyjä unijakson aikana tai mittausdatan puuttumista. Firstbeatin kootun mittausdatan perusteella suomalaisilla stressireaktioita on keskimääräin 50 % päivästä ja palautumista 26 %. Stressi ei ole lähtökohtaisesti huono asia, vaan se voi olla myös arkiaktiivisuuden edellyttämää vireystilan kohoamista. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää kuinka paljon palauttavia jaksoja kertyy kuormittavien jaksojen lisäksi. Hyvin nukuttu yö palauttaa voimavaroja, mutta myös päiväsaikaan on hyvä kertyä palauttavia hetkiä, ne voivat olla mukavaa puuhastelua, lukemista tai muuta rentouttavaksi koettua toimintaa.

Mittaaminen oli siis helppoa ja vaivatonta, mutta tulokset pelottivat jo etukäteen. Jarmon suosituksen mukaisesti mittaukseen valittiin kaksi päivää viikolta ja kaksi viikonlopulta. Mittausjaksolle sattuneet arkipäivät olivat melkoista mylläkkää. Päivätyössä mentiin korkealta ja kovaa, päivät täyttyivät sekä yksilö- että ryhmäohjauksista. Mielekästä puuhaa, mutta erittäin keskittymistä vaativaa. Ilta-aikaan huomiota vaativat perhe, opinnot ja Kutjulan toiminnan käynnistäminen. Tekemistä oli paljon ja koko ajan oli tunne, että olisi pitänyt olla jossain muualla ja tehdä jotain muuta. Omassa analyysissani työpäivät mentiin pitkälle punaisella, mutta ammatinvalinnan seurauksena päiviin kertyi myös kuntoa kehittävää liikuntaa. Palautumista ei oikein työajalle mahtunut. Illatkin olivat viikolla aikamoista tohinaa. Yöt jäivät lyhyiksi ja uni oli rauhatonta.

Viikonlopuksikin töitä riitti iltamyöhälle, mutta univelkaa ehdin kuroa kiinni. Kaikesta puuhasta huolimatta mukaan mahtui palauttavia hetkiä ja yöunet olivat paitsi pitkät, myös rauhalliset. Nautin suunnattomasti kirjoittamisesta ja opiskelusta. Kirjalliset tuokiot näkyivätkin raportissa palautumisena. Viikonloppuna liikuntaa tuli epätavallisen vähän, koska muuta tekemistä oli paljon. Tämä saattoi olla palautumisen kannalta hyväkin asia.
nina_img_5768

Jos mittausjaksoa tarkastellaan numeroina, voidaan todeta, että torstai ei ollut toivoa täynnä. Stressireaktioita kertyi 45% päivästä ja palautumista vain 6 %. Viikon paras päivä oli myös mittauksen mukaan sunnuntai, jolloin stressireaktioita oli vain 22% ja palautumista 23 % Palautumista oli luultavasti enemmänkin, mutta yöllistä mittausdataa puuttui. Suunta saatiin kuitenkin selville. Lopputulemana oli se, että maanantaina töihin lähti levänneempi työläinen kuin perjantaina kotiin palasi.

img_5769-2

Arjen peruskuvioon voi loppupelissä vaikuttaa melko vähän, mutta analyysi auttoi huomaamaan asioita, joilla voin itse hyvinvointiani tukea. Hyvä kunto auttaa selviämään arjen haasteista. Olen rakentanut vuosikymmenet kestävyyskuntopohjaa ja se pohja auttoi sykevaihtelua palautumaan heikommankin yön aikana. Töitä pitää tehdä paljon silloin kun niitä on, mutta kannattaa pyrkiä siihen, että työpäivään mahtuu taukoja, jolloin ainakin ajatuksen tasolla pystyy irtautumaan töistä. Tästä lähtien siis syödessä ei vilkuilla sähköpostia eikä säädetä mitään muutakaan. Luultavasti ne minuutit, jotka irtaantumiseen menevät maksavat itsensä takaisin parantuneena keskittymisenä ja sitä kautta kohonneena työtehona. Toinen asia ovat ne syömiset. Syön elääkseni ja jos suikin jotain mielenkiintoisempaa on tarjolla niin skippaan syömisen. Säännöllinen ja riittävä ravinto on tärkeää kaikille, mutta erityisen tärkeää se on meille, jotka liikkuvat työkseen. Tietokoneet ja puhelimet pitää laskea käsistä ajoissa ennen nukkumaan menoa, jotta uni olisi riittävän rauhallista. Puuhailu ja positiivinen kiire ei ole pahasta, vaan mielekkäiden omaehtoisten töiden teko onkin palauttavaa puuhaa.

Firstbeat-analyysin tavoite on auttaa löytämään tasapaino kuormittumisen ja levon välille. Analyysin tulosten perusteella pystyin rakentamaan kolme tavoitetta tuleville kuukausille 1. Syön riittävästi ja tarpeeksi usein. 2. Yritän tauottaa töitä 3. Nukun tarpeeksi, myös viikolla. Toistaiseksi en ole edennyt kovinkaan hyvin, mutta tavoitteet on asetettu ja niitä kohti ryömitään.

Halauatko sinä tietää enemmän hyvinvoinnista? Haluatko tietää kuinka turvaat jaksamisesi arjessa ja kuinka tuet hyvinvointiasi omilla valinnoillasi? Tule kuuntelemaan Jarmon Hyvinvointiluentoa Kutjulaan la 12.11. klo 12 alkaen. Luennon päätteeksi siirrytään teoriasta käytäntöön ja siirrytään kahvakuulien kera ulos. Päivän aikana sinun on myös mahdollista tutustua Ville Asikaisen opastamana Urheilutuote. Fi lisäravinteisiin. Hyvinvointipäivä on hyvä idea vaikka isänpäiväyllätykseksi, eikä maksa mitään. Ilmoittaudu mukaan.

Asiakasrekisteröinti

Täytä rekisteröintilomake vain jos olet uusi asiakas Kutjulassa.

Yhteystiedot
Tuotteen valinta (valitse yksi tai useampi)
Salilla ei ole kiva jonottaa. Haluamme varmistaa, että pystymme tarjoamaan sinulle treenimahdollisuuden sinulle sopivimpana aikana, siksi kyselemme tavallisinta treeniaikaasi. Varmistettuamme, että meillä on tilaa, saat maksulinkin.
Maksaminen