Toimin_yla

Toiminnallinen lihaskuntoharjoittelu

Menetkö salillesi istumaan?

Kutjulassa keskitytään toiminnalliseen lihaskuntoharjoitteluun. Meille toiminnallinen harjoittelu tarkoittaa harjoittelua, jolla on  mahdollisimman hyvä siirtovaikutus harjoittelijan arkeen ja  muihin liikuntamuotoihin. Harjoittelu Kutjulassa perustuu pääosin perusliikemalleihin: lantion ojennukseen, kyykkyyn, askelkyykkyyn, työntöön, vetoon ja kantamiseen. Haluamme, että harjoittelussa opitut liikemallit ja hankittu voima siirtyvät voimaksi jokapäiväiseen elämään. Harjoituksissa käytetään monia eri alkuasentoja, mutta istutaan perinteiseen kuntosaliharjoitteluun verraten vähän. Moni istuu päivässä jo pelkän työn vuoksi yli kahdeksan tuntia, salille tuskin kannattaa mennä istumaan lisää?

Salillamme ei ole taljaa lukuun ottamatta kuntosalilaitteita  vaan panostamme harjoitteluun vapailla painoilla ja kehon painolla. Kuntosalilaitteilla harjoitellessa vartalo on yleensä tuettu ja laite ohjaa liikettä haluttuun suuntaan, vapailla painoilla harjoitellessa taas korostuu voiman lisäksi liikkeen motorinen kontrolli, keskivartalon hallinta ja keskittyminen. Jotta harjoittelu vapailla painoilla olisi tehokasta ja turvallista, suoritustekniikan on oltava kunnossa. Kutjulassa ryhmät ovat pieniä, ohjaus ammattitaitoista  ja harjoitukset pilkotaan helposti omaksuttaviksi kokonaisuuksiksi. Olemme kaikki erilaisia ja siksi myös liikkeiden suoritustekniikkaa pitää osata muokata asiakkaan kehon mittasuhteiden, liikuntakokemuksen ja mahdollisten vammojen mukaan.

Bosupalloja ja TRXää?

No niitäkin. Usein toiminnallinen harjoittelu mielletään eksoottisiksikin viritelmiksi, joissa perusharjoituksiin ympätään puoliväkisin epävakaata alustaa tai haastavia liikeyhdistelmiä. Näillä harjoituksilla on kiistatta paikkansa, kun harjoitetaan keskivartalon hallintaa, koordinatiota ja tasapainoa mutta harjoitukset toimivat huonosti, jos tavoitteena on esimerkiksi maksimivoiman lisääminen. Toiminnallisessa harjoittelussa tulee siis tuntea toiminta, jotta harjoittelu olisi tuloksellista. Isostakaan voimasta ei ole apua, jos taito ei riitä valjastamaan voimaa käyttöön tai keskivartalon tuki pettää jo arkikuormituksen alla. Satojen kilojen jalkaprässitulos ei välttämättä tarkoita vahva kyykkysuoritusta, jos liikettä ohjaava kontrolli ja keskivartalon hallinta puuttuu. Arkielämässä taas tarvitsemme huomattavasti useammin kyykistymistä, joko kuorman kanssa tai ilman, kuin vaaka- tai pystysuuntaista työntöliikettä jaloilla. Nostat joka päivä -on tärkeää, että nostat oikein.

Call Now Button

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.  Lue lisää